Procheti.com

Файлове от Педагогика

Общо 5
Обществени науки
 • Българското училище

  Учителите даваха всичко от себе си с цел ние един ден да станем достойни хора на този свят. Училището е място където повечето от нас пощуряваха главно от кризата на пубертета. Много от тях усещаха наплива на хормони в тялото и постепенно от малки деца се превръщаха в готови за живота младежи и девойки. Повечето от нас едва ли ще забравят чиновете, на който са плакали или преписвали с цел да изкарат по добри оценки. Дали изобщо си е струвало – само ние си знаем. Но едно е сигурно българското училище е прекрасно не заради нашият етнос, а защото е свободно и всеки един ученик може по всяко едно време да окаже съпротива на преподавателите. Малцина са тези, който са се усмелили да се опълчат срещу учителите.
 • Аз и дидактикат

  Това е характерно за обучението като явление, при което икономическите предпоставки са свързани с предаването и развитието на социалния опит, което се изразява в съхранение, запазване и развитие. Учителят, които може да си го представим ( в класическия вариант с педагогическа компетенция или като някакъв друг вид изочник, даващ знания – книга, научнопопулярно предаване, някой познат ), ни предоставя една информация, а не знанията в готов вид и ние трябва избирателно да ги декодираме и приведем до собствените си разбирания
 • Допустими ли са различията в Българските училища

  Българското училище е една от точките на засилена концентрация на различия – етнически, религиозни, културни,  социални, физически. До седем годишна възраст, детето не посещава училище и до този етап на развитие то се формира в семейната среда, усвоява норми, ценности, образци на поведение, традиции, създава здравни и хигиенни навици. В семейството се полагат основите на всички страни на възпитателния облик на детето – бъдещ гражданин. Децата в този етап на развитие в голяма степен са подвластни на инстинктите си и на стереотипно поведение, наложено им от родителите
 • Децата на Европа – еднакви и различни

  Макар да говорят на различен език или да са с различен цвят на кожата, те пак са пъстрите пеперуди в черно- бялата картина на нашия свят. Независимо от кой град или коя държава са, децата са онези, които правят деня по- хубав. Всеки миг, прекаран до невинна детска душа, остава незабравим и незаменим. Именно децата са онези, които заслужават нашето внимание и време, но погълнати от напрегнатото ежедневие, забравяме колко са важни те и колко са ни нужни. Нима животът би имал смисъл, ако няма човек, за когото да се живее, ако я няма детската усмивка, която да показва, че светът е пъстър и красив!?
 • Училищните униформи

  Униформата може да донесе решение на много проблеми, като например да се ограничи истерията по модни и дизайнерски дрехи, която води до състезание между учениците и до изолиране на онези, чиито социални и финансови условия не им позволяват да са в крак с модните тенденции. С въвеждането на униформи децата биха се идентифицирали по-тясно с тяхното училище, биха развили съзнание за принадлежност към институцията. Носенето на униформа създава уважение към екипа, който училището представлява. Униформата не показва само принадлежността към определено училище, а показва и разкрива и нас самите като личности. Различната униформа на всяко учебно заведение е знак за идентификация и принадлежност към определена група, което може да я превърне в обект на омраза или гордост, в зависимост от отношението на притежателя и околните към групата.