Procheti.com

Файлове от Културология

Общо 40
Обществени науки
 • Познаването и уменията в етикета

  Пребивавайки в чужда държава дори като туристи, ние несъмнено ще се сблъскаме с неочаквани и наглед незначителни междукултурни различия, които могат да доведат до объркване – от комични ситуации до сериозни недоразумения. За да ги избегнем трябва да познаваме различията в културите. Ето някои от най-важните елементи на дадена култура, на които трябва да се обърне внимание:
 • Какво е фирмена култура?

  Традиционно на фирмената култура се гледа като на редакцията на една организация към обкръжението и. Изправени пред сходни обкръжения организациите реагират различно, което се обеснява с влиянието на взетите от мениджърите решения върху стратегията. Мениджмънта не може да се схваща като боравене с техники или инструменти за анализ. Той се занимава и с прилагането на управленския опит, придобит в продължение на много години.
 • Културна чуждост. Културни различия

  Българите, а и други чужденци от по-далечни земи, които посещават Западна Европа за първи път, често попадат в забавни положения : стоят на кръстовище без светофар и изчакват да се източат превозните средства, докато колите спират, за да им позволят да пресекат. Докато в Северозападна Европа, Германия, Австрия и Словения пешеходецът е с предимство, в Чехия, Унгария и Хърватско положението е смесено а по на изток и юг от там трябва да се пазите да не ви сгазят
 • Екскурзоводско обслужване на индивидуални туристи с лек автомобил ДВУДНЕВНА ЕКСКУРЗИЯ до Велико Търново от Варна

  Екскурзоводското обслужване на индивидуални туристи изисква особено внимание поради необходимостта от персонифициран подход в прилагането на етапите от технологията на обслужването им. Подготвителният етап на екскурзоводското обслужване включва: - получаване на: програмата за маршрута, необходимите документи и рекламно-информационни материали, включително видеофилми с туристическа тематика за маршрута и цялата екскурзионната програма на организатора на пътуването (в случая, когато последните са предоставени от туроператора);
 • ИНТЕРКУЛТУРНИ КОМУНИКАЦИИ

  Третият въпрос който възниква в рамките на дисциплината е: Как се съотнасят и културата и комуникацията в и между социалните групи? Друг въпрос който възниква по отношение на предмета на интеркултурните комуникации е този: Как се запазват, защитават а и съотнасят културните ценности в рамките на интеркултурните взаимодействия. В този смисъл е възможно да възникнат в дадени социални групи-емоции които предизвикват страх и недоверие по отношение на въпросите свързани с културната автономност и независимост. Не бива да забравяме че емоционалния натиск може да бъде, да приеме формата на свирепа сила която довежда ужасяващи разрушителни действия.
 • Диагностика на фирмената култура

  Мотивацията за подобно търсене са наблюдаваните през последните десетилетия значими различия в рентабилността, приходите от продажби, и пазарния дял на фирми, които са твърде подобни на своите формални характеристики. Това търсене премества фокуса от слойните структури, механистичните разбирания за организациите, разработване на сложни системи от правила и механизми, регулиращи фирмените дейности към едни ориентирани в по-голямя степен към човека характеристики.
 • Филмът „Бел Ами“

  Режисьори на лентата са дебютантите в игралното кино – Ник Ормерод и Деклан Донлайн, а продуцент е Уберто Пазолини, известен най-вече с комедията от 1997 г. „Време за мъже“. Като се вземе предвид малкия опит на споменатото трио могат да се обяснят и някои от слабостите на лентата, като не липсват, разбира се и положителни страни. Естествено, най-голямо внимание във филма привлича актьорският състав. Към Робърт Патинсън се присъединяват утвърдени имена в киното като Ума Търман, Кристина Ричи, Кристин Скот Томас, Колм Мийни, Филип Гленистър и др.
 • Анализ и сравнение на концепциите на Албърт Хиршман за изхода и гласа и на Арджун Ападурай за културните потоци

  В масовия случай се забелязва, че изходът обезсилва гласа. Той не изисква координираност, а е самостоятелно действие, доста пъти тайно, „под прикритието на нощта“. Изходът е минималистичен вариант за изразяване на несъгласието, но е и строго индивидуално действие – никой не може да напусне вместо вас, както това може да се случи при гласа, не може да се разчита на инициативността на някой друг, както често пъти това се наблюдава при протести и друг вид подобни демонстрации на несъгласие от страна на гласа.
 • Култура

  Местната култура също може да се определи като многоцветната особено по отношение на кухнята. Макар и по-голямата част от населението да са кантонийци, улиците са изпълнени еднакво както с традиционни кантонийски вкусотии, така и с не по-малко на брой корейски, японски, тайландски и таивански ресторанти. Интересното в китайската култура на хранене, освен яденето с клечки, са и храните, които избират за ежедневното си меню, не само като вид, но и като начин на приготвяне.
 • Здравият разум като културна система

  Изградена е цяла традиция от аргументи, предназначени да докажат, че „простите” народи имат чувство за свещеното,  интерес към науката или пък достатъчно възхищение към красивото и природата. Въпреки всичките аргументи все още съществува въпросът Къде е разликата? Защото защитниците на положението признават, че съществуват разлики между добре обработените форми на учената и грубите форми на битовата култура. Проблемът е доколко аспектите на културата са систематизирани на подобни места, доколко могат да се намерят предградия.