Procheti.com

Файлове от Журналистика

Общо 18
Обществени науки
 • „Медийна и информационна култура“

   Годишен план - той е на ръководителя на организацията - негов личен план и се подготвя въз основа на плана на организацията за годината, но в него влизат само онези дейности, които ръководителят лично трябва да осъществи. Той не е подробен и съдържа няколко крупни задачи. Изготвя се през последното тримесечие на предходната година.
 • МАСМЕДИИ И МАСОВО ОБЩЕСТВО

  Например Герхард Малецке (р. 1922) в “Психология на масовите комуникации – теория и систематизация” (1963) заявява, че индустриалното общество по негово време позволява по-голямо разнообразие на вкусове, мнения и ценности от когато и да било. Освен източник на информация, масмедиите се явяват почти единствена алтернатива за прекарване на свободното време, средство за леснодостъпно и неизискващо усилия забавление. Човекът член и същевременно жертва на така нареченото масово общество предпочита да гледа филм по телевизията, вместо да отиде на пикник или да прочете книга например.
 • Маргарет Тачър - Гласът, който отекна в историята

  Но има един фактор, който неминуемо трябва да отбележим – всички тези жени, пример за успели политици, имат тясна връзка с други изявени личности в тази сфера (разбира се, мъже). Изключение правят Голда Меир и Маргарет Тачър. Именно тези жени дължат успеха си единствено и само на собствените си усилия – на силната мотивация, безспирен труд и не на последно място – отличните ораторски умения. Проблемите, пред които една жена политик трябва да се изправи, вероятно са същите като тези, пред които би се изправила всяка такава в която и да е друга професия, при която мъжете доминират. Ако една жена действа безпощадно, смело и безскрупулно, рискува да постави женствеността си под въпрос. Но от друга страна, ако е нежна, нерешителна и мекушава, колегите й мъже веднага биха я определили като неподходяща за тази работа.
 • български език и стилистика

  Статиите на “e-vestnik” поддържат един достъпен и по-емоционален стил на изразяване, който да привлича и задържа вниманието на всеки читател. Лично повлияни и не винаги обективни, статиите в това електронно издание нямат за цел да моделират чуждото мнение или да го променят коренно, те имат за цел да информират по един нормален и семпъл начин публиката си, както и да представи другите гледни точки на публикуващите.
 • КРЕАТИВНОСТТА И НИЕ Как да я открием, развием и приложим?

  Но за жалост в годините на обучение ни е втълпявано едно традиционно и стандартно мислене, разсъждение на база вече установени принципи и схеми. С времето колкото повече са ни промивани мозъците от клишета и заучени фрази, толкова повече креативността ни заспива още по-дълбок сън. Докато не дойде един прекрасен ден, в който решим да я пробудим и да й дарим нов живот. Да, за мен е точно така. Креативността е заспала своя летаргичен сън с очакване да се срещне с нас отново и да сътвори невиждани и нечувани неща.
 • Информацията – източник на свежи хрумвания и нови перспективи. Защо е важно да познаваме контекста?

  Важното е да се откажем от лесния наклон на утъпканите пътеки в търсене на други възможности, нахлуване в непознати и неизследвани пространства. Креативността е раждане на оригинална нова идея, генериране на неочаквани решения, способността радикално да променяме гледната си точка. Да гледаме по новому на известното, на това което и другите съзират, но не го възприемат по начина, по който ние го схващаме. А един от най-важните закони на креативността е простотата. Креативността се проявява и в представи, които доскоро са работили добре, но заради промяната на обстоятелствата вече не са достатъчно ефективни. Тя е в увереността, че във всеки момент може нещо да бъде променено навсякъде, ако не изцяло, то в отделни компоненти и така да генерираме непознати решения.
 • “Имиджът на Юсейн Болт “

  Думичка, която на места вече дори е изгубила значението си. Смятан от мнозина за нещо глупаво, нещо, което евентуално би могло да бъде вършено през свободното време или просто нещо, което е загуба на време, спортът бива тотално пренебрегнат в наши дни. Хората забравят да спортувати все по – малко насърчават децата си да се движат. А те израстват в света на „Counter-strike” и „World of Warcraft”, които очевидно смятат за много по – забавни и интересни. Но никой не разбира, че спортът не е просто думичка, не е загуба на време, не е за глупаци. Не.Спортът е много повече. Спортът е здраве, сила, дух, вяра, воля, отдаденост, любов. Спортът не е нищо, той е всичко. Той е живот. Тези неща е успял да разбере един млад лекоатлет, родом от Ямайка.
 • ПР: етични кодекси. Етика и отговорност в ПР.

  Тази хармонизираща роля на пъблик рилейшънс е заложена в концептуалната дефиниция на професията: „пъблик рилейшънс е мениджърска функция, която изгражда и поддържа ползотворни взаимоотношения между организацията и нейните публики, от които зависи нейният успех или провал”. Етиката в пъблик рилейшънс е устойчива форма, която е в постоянен процес на развитие и се подхранва от динамиката на информационно-културните потребности на социално-икономическата среда и от очакванията на хората.
 • Насилието като медийна реалност

  Текстът е относително обективизиран. Информира читателя за военните действия на САЩ срещу терористите. Информира за тактиките на действие, наличния арсенал от оръжие и решенията и мненията на другите страни, странични наблюдатели на конфликта между САЩ и “ терористите “.
 • Смехът като инструмент за въздействие или журналистът Петко Р. Славейков

  Смеейки се възрожденецът възпитава и през 1857 г. Петко Славейков издава „Нова мода календар“, който е първият български хумористичен — „смешен“ календар. Мотото към календара: „Смей се дядо да се смеем, че дано се проумеем“ насочва не само към игровия, към смеховия аспект, но и към разбирането за смеха като средство за самопознание, за вглеждане в собствените недостатъци и грешки, като възпитателно средство.