Procheti.com

Файлове от История

Общо 1528
Обществени науки
 • Хизбула – поява и развитие. Възможни проблеми при необходимост за водене на преговори с тях

  Прилагайки принципа за износ на ислямската революция, още в самото начало на 80-те години на XX век Техеран взема решение за създаването на политически субект в Ливан. Първата форма на съществуване на партията са паравоенни формирования, обучени от ирански професионалисти. Тези структури са признати официално обаче едва през 1985 година. С изпращането на 1500 ирански революционни гвардейци, в долината Бекаа, контролирана от Сирия през 1982 година, окончателно завършва военно-политическия процес на инфилтриране на Иран в Ливан. Към тях се присъединяват вече тренираните местни шиитски паравоенни милиции.
 • ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В БЪЛГАРИЯ

  Терминът “гражданско общество” е многозначен, поради което привеждаме няколко определения на различни автори. Според Ърнест Гелнер (Условията на свободата, 1994) гражданското общество е такава мрежа от неправителствени организации и институции, достатъчно силни, за да бъдат противотежест на държавата и които, без да й пречат да бъде гарант на спокойствието и арбитър на общите интереси,и я възпрепятстват да упражнява господство върху обществото. Според Адам Селигмън (Идеята за гражданското общество, 1992) гражданското общество е саморегулираща се обществена сфера, независима от държавата.
 • Гинина могила

  Поради липса на достатъчно писмени извори, свързани с тракийската култура, които не бива да се разбират буквално поради факта, че те са пречупени през призмата на автора, който не е от тракийски произход, основен извор за културата на тракийското население се явяват именно паметниците на културата. Сред най-значимите се нареждат различните съкровища и гробници. Тези паметници не са само носител на информация, но и на естетическа наслада, поради изкусната изработка на съдовете и накити, както и на украсата в гробниците. Сред най-интересните обекти е Гинина могила, в която се разкриват както релефи, така и живописна сцена.
 • Понятието „ дух” на капитализма

  Подобно историческо понятие, съдържащо в себе си значима за своето проявление индивидуална същност, не би могло да се дефинира като „ ограничено”, а трябва да се консзтруира бавно от неговите отделни съставки. В този смисъл окончателното схващане за понятието не може да се появи в началото, а чак в края на изследването от позициите на най- адекватните гледни точки. От своя страна пък те не са единствените възможности за анализиране на изследвания от нас исторически събития.
 • Болшевизация на част от левицата. Г. Димитров и В. Коларов

  Другият допринесъл за болшевизацията е Васил Коларов, който е един от най-старите поддръжници на комунистическото движение в България. Васил Коларов е от българските комунисти, които дълго време живеят извън България като през двайсетте и трийсетте години, той е част от международното комунистическо движение. Той е от най-убедителните и верни поддръжници на съветската линия в тогавашната ни политика. Когато БКП утвърждава властта си, той започва вътрешнопартийнна борба със съдействието на Съветския съюз.
 • Възникване и теология на богомилството

  Богомилски, богомилизирани и други еретически апокрифи (Книга за светите тайни Енохови, За Тивериадското море, Слово за Адам и Ева, от началото до свършека, Слово за лъжливия Антихрист, безбожния Сатанаил, как го плени архангел Михаил, войвода на всички ангели, Детство Исусово). Особената съдба на Повест за кръстното дърво на поп Иеремия.
 • Ернандо кортес-великия конквистадор

  Не е ясно как първоначално губернаторът на Куба - Диего де Алварес първоначално назначава за водач на испанския боен отряд именно Кортес, който е разорен идалго, при наличие на толкова по-високо поставени испански благородници, но скоро след като конквистадорите на Ернандо Кортес пристигнали в Мексико, от Куба не далеч от Вера Крус акостирала флотата на Панфильо де Нарваес, който носел пълномощия за от губернатора Диего де Алварес за арест на „отцепника” Кортес.
 • Ересите в Християнството

  Според тяхната версия за развитието на християнството, древната Христова църква е била ръководена от апостол Петър, после от други папи, които спазвали евангелските принципи и били предани Божи служители. Обаче по-късно римският папа Силвестър получил “земна власт” и земни блага от император Константин Велики (чрез така наречения “дар на Константин”), и от този момент Римската църква се отклонила от своята първоначална чистота и изпаднала в заблуждения. Тогава, смятали богомилите, е била организирана нова, истинска Църква начело с 12 свои апостоли, които продължили делото на Христовите апостоли.
 • Епаминонд - воинът-новатор

  По-късно касата била преместена в Атина. С парите на съюзниците великият атински пълководец и държавник Перикъл съградил атинската демокрация, вечният пример за този вид управление. По това време твори Фидий, под чието ръководство е построен Акропола. Учредени били конкурси-спектакли в театрите, където присъствието на всички свободни граждани било задължително. За бедните били отпускани пари, за да могат да участват в тези мероприятия.
 • Еничарския корпус

  За причините, поради които се е появила тази тегоба, има много версии. Според някои учени това е проява на лишената от сантименталност политика на първите османски владетели. Според други това било нужно, за да се включат в единната етническа империя и представители на завладените народи. Най-много поддръжници има тезата, че кръвният данък е породен от необходимостта да се засили пехотната войска, която значително намаляла по време на битките между синовете на Баязид I. Също така разпространена версия е, че това целяло ислямизиране на балканските народи.