Procheti.com

Файлове от История

Общо 25
Обществени науки
 • КОЕ Е ПО-СИЛНО – ПАМЕТТА ИЛИ ЗАБРАВАТА?

  Паметта това е нашето осъзнаване на предишния опит, индивидуален и родови, нашата благодарност към предишните поколения, които са живели преди нас и създавали непреходни материални и духовни ценности. Забравата е човешко качество с противоположен знак - тя напълно игнорира връзката между човека и историята, откъсва го от неговите корени, превръща го в себично и егоистично същество.
 • България (1945-1989)

  Десталинизацията като Априлски пленум – 1956г От 2 до 6 април 1956г. се провежда пленум на ЦК на БКП, на който избрания за първи секретар през 1954 Тодор Живков изнася основния доклад.Стремежът за постепенна политическа и икономическа еволюция в рамките на съществуващата политическа система на управление се оказва доминиращ за ръководството на БКП през следващите десетилетия. Тодор Живков е роден на 7 септември 1911 г. в село Правец, Ботевградско. Син на Маруца и Христо Живкови. Тодор Живков има брат Георги Живков и сестра Цветанка Живкова. Завършва прогимназия в Правец през 1926 г. и шести клас на гимназията в Ботевград през 1929 г. От 1929 г. се установява в София и завършва средното полиграфическо училище (1932 г.), след което постъпва на работа като букволеяр в Държавната печатница в София. През 1934 г. е уволнен след провали в Държавната печатница и в две акции на Софийската окръжна партийна организация, но скоро е възстановен на работа. През 1929 г. става член на БКМС, а през 1932 г. става член на (БКП), от т.нар. „Кофарджиев набор“. От 10 май до 19 октомври 1935 г. отбива военната си служба като трудовак в Шеста рота на Първа пехотна работна дружина в София, след което завършва гимназия като частен ученик в София
 • Един ден от живота на рицаря

  Тяхната подготовка започвала още на 7-годишна възраст, когато се отделяли от своите родители и ставали слуга на някой свой роднина , а на 14-годишна възраст ставали щитоносци. Преди обаче да станат истински рицари те преминавали през церемонията на Посвещаването, в която бъдещият рицар се кълне над Евангелието да служи на Господ, да проявява състрадание към жените, децата и сираците , а също така и да си проявяват като верни воини .
 • Цивилизацията на древните траки

  Краят на lV хилядолетие пр.Хр сложил начало на нова епоха.По-твърдите и здрави сечива от бронз които изместили медните и каменните,подобрили производството и увеличили земеделските добиви.Разделението на хората в обществото се засилило.Оформила се аристокрацията-група от хора с богатство и власт,която започнала да управлява живота на обикновените земеделци.Между отделните племена започнали съперничества и войни за повече плодородни земи и богатства.
 • Доброто в един лош герой

  Човек, който овладя сърцата на цял един народ, не чрез принуда, а с доброволно следване; който пробуди народния дух към творчески труд, за да извоюва отново благоденствие; който му вдъхна вяра в неговата историческа мисия всред другите народи. Това е той! Това е Адолф Хитлер! Успехът му се крие единствено в самия него. Завладяващ оратор, велик диктатор, отдаден на своята каузата, изключително еродиран.
 • Да живееш значи да се бориш

  Поробеният- за свободата си, свободният- за съвършенство”. Независимо дали действията му са напълно оправдани в дадени ситуации, все пак терорът не решава проблемите, а ги задълбочава, личността му е пример за отдаване на македонската кауза, за свобода и независимост. Въпреки допуснатите грешки, познатото на всички желание за повече власт, Сандански е пример, достоен за уважение. Братоубийствената война, на която слага начало, не може да заличи огромния му принос за ВМОРО и Македония
 • Личността на Левски

  Днес, 130 години по – късно, темата за братството и равенството между народите е все така актуална. На България й предстои да се влее като пълноправен член в съвременната европейска общност. Днес, пред прага на Европа, ние си спомняме думите на Левски: „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от собствените ни задружни сили”. Истинността на тези думи не подлежи на съмнение. По радио и телевизия, във вестници и списания, в глобалната мрежа на интернет, всеки ден ние слушаме и четем за това. Мечтаем за деня, в който държавата ни ще стане част от голямото европейско семейство.
 • България е моята родина

  В последно време много чужденци идват тук и са доволни от това, което виждат. Ние сме свободна държава и всеки може да се изучи и да постигне нещо в живота си, с което да се гордее после.
 • Битката при Сталинград

  Първите военни действия започват през юли 1942г., когато германската армия минава под диктовката на Вермахта, немските войски успешно пробиват съветската армия, достигат до река Дон и отново превземат Ростов. Точно поради тази причина на 12 юли се създава Сталинградския фронт, под командването на Семьон Тимошенко, бившия Нарком на отбраната. Пет дена по-късно, на 17 юли Сталинградските части влизат в бой с настъпващите немски войски.
 • Атанас Буров, Аз и България

  “ Ум не искам, пари ми дай.”, Буров дава надежда за всеки млад и амбициозен българин в насърчителното: “ Където има ум, парите сами идват.” И с целия си живот на банкер Атанас Буров доказва всичко казано на дело. В своя живот той неизменно следва и библейската истина: “ Дай, за да получиш!”. Така Атанас Буров дари на поколенията своето най-значимо интелектуално богатство: Свободния софийски университет, по примера на дълбоко уважаваните от него Христо и Евлоги Георгиеви, които даряват на поколенията сградата на СУ “Св. Климент Охридски”.