Procheti.com

Файлове от Философия

Общо 18
Обществени науки
 • Моето пророчество за бъдещето

  Сега младежите са мнoго по-разпуснати - обличат се както искат (даже и някои много неприлично), ходят много разголени; нямат отношение към другите. Повечето хора (момичета) имат страх да се разхождат нощем  сами, зaщотo не знаят дали ще се приберат живи и здрави. Забавленията днес са алкохол, цигари, наркотици, секс, дискотеки, даже интернет. Младежите гледат за малко време да опитат от всичко без да се замислят какви могат да са последствията. Момичетата и момчетата вземат секса за игра - лягат си с всеки, с когото може и чак след това се женят.
 • Митът за пещерата

  Окованите затворници в пещерата са прототип на тези заблудени хора. Те живеят в лъжа. Тази лъжа е изградена от пещерата и огъня. Пещерата символизира тъмнината на незнанието, а огънят е една изкуствена светлина, която създава пред погледа на затворниците образите на сенки, които дават погрешна представа за света. Живеейки и вярвайки в тази неистина, окованите не проявяват желание да се освободят и да разберат дали всичко е така както им бива представяно.
 • “ Това което не ме убива ме прави по- силен.” - Ницше

  Жизненият път по които върви всеки един от нас не винаги е осеян само с рози, по него има и бодли.Тези бодли ние небива да приемаме като спънки към целите който сме си поставили, а напротив.Като важни уроци от който трябва да извлечем само и единствено ползата и да продължим да се борим за крайния резултат.Колкото и човек да е песимистично настроен към живота си и да смята, че в неговият се случват само лоши неща това в действителност не е така.
 • Трагедията на моралното съвършенство

  Именно това което определяме за идеал в морална гледна точка е неосъществимо, невероятно и невъзможно за изпълнение от човека. На какво се дължи това. Ми да приемем, че ние сме един нормален, нормално развиващ се човек, с добро възпитание, правилно разбрал уроците на живота, разбиращ околните, говорещ и действащ винаги адекватно, доброжелателно и коректно, не накърняващ достойнството на никого, имащ винаги достойни и прилични мисли и винаги спазващ и зачитащ ценностите си и тези на околните. Та такъв човек не може да съществува драги ми приятели. Този човек винаги ще знае какво е правилното, какво е позволеното, но човек прави избора дали да постъпва според правилата, дали да е коректен и честен.
 • Етика и Право

  Той може да послужи като много добър пример какво точно се случва с тези, които се самозабравят в името на друг човек. Но едно да си изпратен с “мисия”, съвсем друго да пренебрегнеш собственото си аз в името на друг, особено ако този “друг” е ръководен от себично поведение и егоистични подбуди. Тогава жертвата се превръща в жертва за чуждия егоизъм или наранено лично достойнство
 • Рицарят – във всеки от нас

  Едва ли има човек, който да не се е замислял поне веднъж какво е било едно време, дали историята е предала наистина реални събития, дали рицарите са съществували по този начин , по който са описани. Има множество предания за тези герои: воювали са за краля; пазели са поклонниците по време на Кръстоносните походи от вражески орди; борили са се за правда; имали са дама на сърцето. Нима тези актове на храброст не са валидни и за днес? Нашето общество прави същите тези подвизи, занимава се със същите действия, но те не се описват толкова внушително, както едно време. Ние водим войни, в името на дадена кауза, понякога тези войни са безпочвени, подтикнати от жестокостта на умопомрачени пълководци
 • Хората са егоистични и непостоянни

  Наистина основната цел на всеки човек,имащ власт е да я запази,за колкото се може по-дълго време и той трябва да се стреми по всякакъв начин да я запази.В политиката най-лесния начин да бъде запазена властта на даден човек е той да удовлетвори желанията на своите подчинени или поне да се постарае да ги удовлетвори.В противен случай хората започват да се бунтуват и съответно да искат нов управляващ,който ще задоволи техните искания по един или друг начин.В политиката човекът имащ власт не може да си позволи да има приятели и вероятно това е така,защото конкуренцията в тези среди е прекалено голяма и желанието за култивирането на властта също е голямо.
 • Тук всеки е друг и никой не е самия себе си

  Тази мисъл на Хайдегер може да се тълкува и по друг начин. Има хора, които не се показват същността си , защото ги е страх да не би да ги отхвърли обществото. Повечето такива хора ги наричаме комплексари. Но всъщност не те са такива, а тези които ги отхвърлят, защото за да приемеш някого с неговите положителни и отрицателни качества, първо трябва да си приел своите недостатъци.
 • Дребните души биват наранявани от дребни неща

  С увеличаването на годините се трупа и житейски опит;съответно възможност за устояване на чужди въздействия.По време на развитието си всеки научава голямо количество данни за заобикалящия го свят,като най-важни са информациите,чрез които се доближава до опознаването на себеподобните си като индивиди с лична позиция и уникален характер.По този начин осъзнава от какво трябва да се пази и отрива способите,които да използва,за да го направи-как да се бори,за да се справи първо с големите,а после и с по-дребните трудности.
 • Суетата ни подтиква по-често да отиваме против вкуса си, отколкото разумът

  Хубаво е човек да е поне мъничко суетен, за да може да поддържа външния си вид приличен, да може да използва подходящи фрази, но когато той прекали със суетата си, започва да губи вкуса си, собственото му мнение все по-рядко се забелязва и той се превръща в Das Man – държи се като всички останали, облича се като всички останали, съгласен е с последната мода (дори и тя да не е по вкуса му), само защото другите около него са съгласни. Das Man е безличен, повърхностен, не обича да вниква в нещата и е любопитен към сензацията, екзотиката