Procheti.com

Файлове от Есета

Общо 295
Обществени науки
 • „ Критични фактори за ефективното ръководство „

  Но в някой случай тези критерии не са изпълнени, от което следва, че създаването на ефективно ръководство е невъзможно. Причините за това са редица фактори, едни от който са тези на външната среда. Те оказват силно влияние върху ръководството, защотото независят от членовете на организацията. Факторите на външната среда са променливи и сложни и за това един ръководител трябва да следи тези измения и да се опита да предотврати отрицателното действие на външните условия върху дейноста на организацията. За да бъде ефективно ръководството, даден ръководител не трябва да пренебрегва условията на външната среда. От една страна тя може да бъде с положително действие, но и от друга с отрицателно въздействие върху ръководството.
 • Моята бизнес идея

  Целите, които предследвам, биха били, на първо място, разбира се - печалба. Бих искала да имам собствен бизнес, да не съм зависима от други хора. Когато някой чуе името ми да знае коя съм, тоест известност. Целите са трудни, но не невъзможни за постигане. С труд, упоритост и доза късмет мисля, че бих ги постигнала.
 • Деловото облекло между модата и дрескода

  Модата като социално явление е тясно свързана с нашето ежадневие, защото в 21-ви век повече от всякога й се обръща внимание, хората харчат купища пари, подлагат се на екстремни процедури и загърбват същноста си, за да се впишат по-добре в картината или просто за да се харесат на някого. Но това са само негативите, както всяка тема и тази си има две страни, модата, може също да бъде инструмен за себеизразяване, извор на вдъхновение или просто повод да се почувстваме красиви.
 • Човешкият грях – простен или наказан

  Йордан Йовков, писател на живота, обръща внимание на човешкия грях в творчеството си. Простен или наказан е грехът в творбите на бележития български писател? Йовков засяга проблема за греха в най-нежните си литературни произведения “Старопланински легенди” и “Вечери в Антимовския хан”. Красив е грехът в Йовковите “Старопланински легенди”, неговите пориви водят героите или към явна гибел(“Шибил, “Божура”) или към любов и щастие(“Кошута”).
 • “По принцип хората сега живеят по-дълго. Обсъдете причините за този феномен.

  Фактът, че хората сега живеят по-дълго, има причини, обусловени от стремежа на човека да опознава света, себе си и отношенията между тях. Разумният човек е осъзнал, че формите на живот са неизброими, че всички те живеят в един свят, че човешкият живот е краен и преходен. Следователно, този феномен е функция на дълги(от гледна точка на историческото време) изследвания, емпирични опити, хипотези, доказателства и теории от всички научни системи- от биологията и медицината до философията и икономиката.
 • България в мечтите ми

  Българийо, родино моя, в моите мечти ти си една разцъфтяваща градина.Аз горещо вярвам, че след време желанието ми ще се сбъдне, защото ти го заслужаваш, заслужават го и децата ти, които са дали живота си за твоята свобода. Най – големият ни проблем, според мен, това е корупцията “Нещо, което не може да се купи с пари се купува в много пари”.Тази сентенция точно отразява нашето време.Всички търсят личната изгода, а за тебе забравят.”Рибата мирише от главата”.
 • Какво е да чувстваш България далеч от сърцето си?

  Над това да се чувстваш щастлив някъде другаде. Едва ли...Това би било невъзможно. България е моят дом!Далеч от дома значи малка частица от сърцето на всеки един от нас запълнена с носталгия към родното.Колко красота и колко гордост има в това да казваш "Аз съм българка!" Вървиш по улиците на непознат град и се заслушваш в хората. Иска ти се да чуеш нещо познато, ала уви липсва звукът от българската реч, отзвука от всяка произнесена с гордост дума.
 • Ботевата поезия молитва за борба

  Кой би могъл с такава жар да е готов да дари себе си на другите, заради другите да изгори на кладата да загърби най-свидните си близки; да смята за привилегие обричането на народната кауза?! Да превърне живота и поезията си в молитва за борба? Само човек с голямо сърце, преливащо от любов към ближния. Борбата за свобода се превръща основна идея и смисъл на живота му, а в поезията му просто “диша” борбата.
 • Бих ли могла да оцелея на безлюден остров

  Според мен човекът е най-висшото творение на природата,поне до този момент или поне в нашите представи. Той сам кове съдбата си и е господар на живота си.Овладял почти целия свят,човекът се чувства силен и способен да преодолее всяка друдност.
 • Безгранична ли трябва да е родителската любов?

  „Безгранично” е едно много широко понятие. За мен безгранична любов означава пълно отдаване към човека, към когото е насочена. Родителската любов определено е безгранична. Всеки се опитва да помогне на детето си, всеки иска то да бъде добре възпитано, да е добре както материално, така и емоционално, да намери добри приятели, да няма тежки моменти, а ако има то поне да получи подкрепа в тях.