Procheti.com

Файлове от Екология

Общо 4
Обществени науки
 • Вътрешният свят на човека като външен екологичен фактор

  Природата. Тя е напълно беззащитна пред нас. Тя трябва да бъде висшата ценност на човешкото общество, ако не от друго, то поне от благодарност. От благодарност за хляба ни, за въздуха и водите ни, за всички неща, без които не можем да живеем. Защото без електричество, без електроника, без автомобилни и промишлени заводи човешкият род е издържал милиони години. Но без майката-природа и нейните дарове, не би издържал и секунди. Представяте ли си живота без въздух? Не? Това е така, защото такъв не би имало.
 • Климатичните промени са факт! Да направим Земята това, което искаме да получим от нея!

  За съжаление това са мислите на един човек преди да се раздели с парче хартия или найлон, нито първите, нито последните, нито дори най-важните. Но това лице е донякъде право – отпадъците в градската среда не са толкова опасни за Земята, служителите по чистотата (мургави чичковци и лелки със съмнителен вид) чистят (или би трябвало да чистят) дребните индивиди от рода на опаковки, дъвки и фасове. Освен това повечето от тях не са токсични или отровни. Дори и да са вредни за природата, техният мащаб е малък и приблизително незначителен. Но, за нещастие, не всички отпадъци са толкова безобидни и „мили“ .
 • Човекът и природата

  Ще кажете: човек сече зелените дробове на планетата и сякаш не разбира, че погубва своите; mришпорва стотиците коне на своя автомобил и не си дава сметка, че бълвайки вредни газове убива не само безмозъчните гадинки около себе си, но и своя божествен разум. В своята дълга история човечеството не е спирало битката с всичко, което го заобикаля. Увлечени в самозаблудата на своя разум, хората като че ли забравиха, един простичък, но много важен закон- на всяко действие има противодействие, равно по сила и обратно по посока. Повярха си, че щом могат да извадят нефт от недрата на земята, че щом могат да превърнат атома в енергия и да сътворят умна машина, могат всичко. Но природата е много по-могъща, а отмъщението й може да бъде толкова жестоко.
 • Гората – един застрашен свят

  Гората, тази „царица” в момента се намира в опасност. Тя е един застрашен от изчезване свят. А всички ние можем да спрем това, като всеки от нас бъде по-умерен в действията си. Защото вече май само тук, в тази девствена природа, можем да намерим онзи душевен мир, онова спокойствие, от което всички имаме нужда. Ако всеки от нас, излязъл на излет не кърши клоните на беззащитните дървета, след излета събира боклуците грижливо в торбичка и ги изхвърля там , където им е мястото – то вярвайте – ще спомогнем за опазването на застрашените от изчезване гори и тяхната гибел.Нека не позволяваме това земно богатство да стане разменна монета на дребни сделки. Може би е назрял момента, в който всеки от нас, като обитател на тази земя, е редно да си даде сметка как и с какви сили и средства може да спомогне за предотвратяване на масовото унищожаване на горския фонд.