Procheti.com

Файлове от Биология

Общо 602
Обществени науки
 • probna matura

  matura biologiya
 • Синдром на Даун

  Болните от синдрома на Даун имат характерен външен вид : малка обиколка на главата, косо разположени очни цепки – монгололоиден тип, малък нос и малки уши, отворена уста с изплезен език, къса шия, голям и отпуснат корем - жабешки корем, четирипръстна бразда на ръката – маймунска бразда. Тези деца са с тежко умствено изоставане IQ 50%. В 50% от случаите има вроден сърдечен порок. В повечето от случаите синдромът на Даун се дължи на присъствието на 47 хромозоми, където хромозома 21 е представена трикратно вместо в две копия. В малка част от случаите, хората с Даун притежават по 46 хромозоми.
 • Храненето при зайците

  Месото на заека обаче никога не е губило значението си.Заешкото месо е бедно на мазнини и богато на белтъчини.Съдържанието на мазнини в месото на млади зайци е 5.1 %.Освен ,че съдържа най – много белтъчини, заешкото месо превъзхожда останалите видове месо по съотношението между пълноценните и непълноценните белтъчини.Усвояемостта на белтъчините на заешкото месо от човешкия организъм е 90 %. Поради ниското съдържание на холестерин месото се препоръчва за консумация на хора лекуващи се от високо кръвно налягане, болести на черния дроб и жлъчката, астеросклероза, гастрит, язва на стомаха и други заболявания на сърдечносъдовата и храносмилателната система.
 • Храненето - основен жизнен процес

  Към въглхидратите,които приемаме с храната се отнасят глюкозата,малтозата,захарозата/обикн. захар/,скорбялата.Основният въглехидрат в храната на хората е скорбялата.Въглехидратите са преобладаващата част от човешката храна.Съдържат се в големи количества в  хляба и тестените изделия,в картофите,ориза,във всички плодове и зеленчуци.Те са главен източник на енергия.При пълното изгаряне на 1 г въглехидрати се отделя 17 кДж топлина .Чрез тях се набавя повече от половината енергия,необходима на човека.Глюкозата е главен източник на енергия за мозъка.В организма на човека въглехидратите търпят различни превръщания.
 • Храненето и вашият мозък - белтъчини за функциониране

  И докакто се отнасяте, сигурни, че ви очаква прекрасен сън, вие може дори да се усмихнете на спомена за далечния 20ти век, когато наред с всички останали вие сте били химик-аматьор, който за добро или зло е експериментирал със своя мозък. Тогава вие не сте осъзнавали колко силна е връзката между това, което ядете, и начина, по който мислите и се чувствате.
 • Хранене според конституционалния тип

  Разликата между типовете тяло не се свежда само до външния вид- различия имат във всичко: възбудимост на нервната система, ефективност на храносмилателната система, скоростта на обменните процеси и даже обемът на сърцето. Разбираемо е, че тренировката на всеки конституционален тип трябва да бъде различна. Ако тренирате фанатично , но не можете да пораснете, значи сте изкопирали тренировката на друг конституционален тип.
 • Хранене на растенията – кореново и листово

  Хранителни елементи. От известните до сега 107 елемента в състава на растенията са намерени  над 75. Химичните елементи,които са безусловно необходими за жовота , растежа , развитието и нормалното плододаване на растенията, са само 20. За да бъде причислен даден химичен елемент към групата на хранителните за растенията елементи,той трябва да отговаря на следните три условия: 1. Растението не може да завърши своя жизнен цикъл,ако той отсъства. 2. Този елемент непосредствено да се включва в процеса на хранене на растението и 3. Симптомите на недостиг да са специфични за дадения елемент и да се предотвратяват или отстраняват  само чрез внасянето му.
 • Хранене на деца и ученици

  Храната на детето трябва да съдържа всичките главни хранителни вещества: белтъчини мазнини, въглехидрати, минерални соли, витамини, микроелементи и други. Храненето на детето и юношата трябва да покрива тяхните енергийни загуби и да осигурява нормалния им растеж и развитие. Енергетичната стойност на дневната дажба следва да е с 10% по-голяма от дневния разход на енергия.
 • Храненене и отглеждане на птици

  Механичното смилане на фуража се извършва в мускулестия стомах. В него храната заедно със стомашния сок попада в жлезистия стомах. За нейното размесване , раздробяване и стриване допринасят движенията на стените на мускулестия стомах и наличието на песъчинки. Те се задържат в него 7-10 дни, затова се препоръчва веднъж седмично птиците да получават пясък в количество 0.5-1% от теглото на дажбата. При неговата липса те заболяват от кутикулит / израждане на вътрешните обвивки на мускулестия стомах/.
 • Храносмилане в устната кухина

  Мазнините са образувани от свързването на молекула глицерол с три дълги молекули мастни киселини. Те не са разтворими във вода, за разлика от въглехидратите и белтъците, и могат да се натрупват в някои тъкани. На 1 g вещество мазнините съдържат два пъти повече енергия от въглехидратите и белтъците, но тя се освобождава при сложно и продължително разграждане. Ето защо клетките при необходимост от енергия „предпочитат” да използват първо въглехидратите , а ако те не са достатъчни – и мазнини, т.е. мазнините служат като енергиен резерв. Мазнините се съдържат както в животински продукти (месо, мляко, риба), така и в растителни (семена). Мазнините са вещества, числящи се към липидите. Някои видове липиди изграждат клетъчните мембрани.